top of page
Skegness, Velika Britanija, maj 2018

Naši članovi posetili Veliku Britaniju! 18/05/2018

Kao član Evropske Federacije WS (FEWS), bili smo pozvani na VS letnji kamp u Skegnessu, u Velikoj Britaniji, 18-21 maja 2018. Marko i Jelena su se upravo vratili sa putovanja, prepuni utisaka! Fotografije sa ovog putovanja mozete videti ovde. Jelenine i Markove utiske možete pročitati na blogu ovde.
Ovaj put, poslali smo najstarije članova našeg udruženja jer su u prethodnim godinama kriterijumi FEWS-a bili da učesnici kampa budu članovi evropskih udruženja mlađi od 30 godina. Pošto želimo svim članovima da damo priliku da učestvuju u jednom FEWS letnjem kampu,  počeli smo od najstarijih. Pomozite nam da nađemo sponzore za naredna putovanja!

Zahvaljujemo svim donatorima:

Putovanje naših članova u Skegnes donacijama su omogućili nekoliko desetina Aleksandrinih prijatelja i kolega koji rade na univerzitetima u Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Americi (od kojih su većina Englezi, ali i neki Nemci, Holanđani, Slovenci, Italijani, Finci, Amerikanci, Rusi, Norvežani, Grci, Novozelanđani, Kanađani, Kinezi) kao i nekoliko desetina njenih prijatelja i rođaka - državljana Srbije, Crne Gore, Bosne, Holandije, Francuske, Italije i Kanade, koji žive u Velikoj Britaniji, ali neki od njih i u Americi, Italiji, Srbiji i Crnoj Gori. Neke donacije su bile anonimne.

Pogledajte Aleksandrinu vebstranicu (na engleskom jeziku) gde je Aleksandra sakupljala donacije a donatori ostavljali poruke podrške.

Sveštenik Srpske crkve Sveti Sava u Londonu, Otac Goran Spaić, i gazda hotela Ravna Gora u Londonu, Lazo Govoruša, omogućili su našim članovima smeštaj u Londonu.
 

Kako smo se proveli:

Dva člana našeg udruženja, Marko i Jelena sa VS, su sa mamama doputovali u Englesku 17 maja. Proveli su prvi dan u Londonu, gde su uspeli da prošetaju nekoliko sati i obiđu najznačajnije znamenitosti: Bakingemsku palatu, Trafalgar skver, Pikadili skver, Vestminster, reku Temzu, kao i da posete University College London, gde Aleksandra radi. 

Sutradan, 18 maja, su sa Aleksandrom otputovali u Skegness, u odmaralište Butlin's, gde se održala konferencija na temu Vilijamsovog sindroma koju je organizovala britanska VS Fondacija, koja je takođe bila domaćin letnjeg VS kampa Evropske federacije za VS (FEWS) čiji naše udruženje član. Smeštaj i hrana u kampu su bili obezbeđena od strane FEWS.

John i Laura Lovell, iz britanske fondacije za VS, organizovali su 19 maja fantastičan izlet za posetioce kampa iz Evrope, na koji su išli Marko i Jelena i njihove mame, kao i disko i bingo večeri 19 i 20 maja na kojima su prisustvovali i odrasli sa VS iz Engleske. Marko i Jelena a i njihove mame su se predivno proveli!

Aleksandra je tokom dva dana konferencije slušala predavanja na teme iz pedijatrije, kardiologije, endokrinologije i različitih aspekata emotivnog razvoja, koja su držali lekari sa stručnog panela britanske fondacije za VS. Uspela je da postavi sva pitanja koja su joj poslali članovi našeg udruženja iz Beograda i da posle konferencije odgovore prosledi u Srbiju!

Sledeći FEWS kamp biće održan u Norveškoj, potrudićemo se da opet pošaljemo dva naša člana sa roditeljima. Kriterijumi organizatora kampa su da se šalju članovi sa VS od starosti od 13 do 30 godina, sa pratiocima. 

PORUKA ČLANOVIMA: Počnite da učite engleski već sada da biste se mogli snaći kad bude bio red na vaše putovanje! I pomozite nam u traženju donatora - možda bi firma za koju radite bila zainteresovana da bude sponzor naših aktivnosti. 

bottom of page